Rezort vnútra odstupuje od zmluvy s ROA

23.04.2013 Bratislava

Bratislava 23. apríla (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR odstupuje od zmluvy s Regionálnou obstarávacou agentúrou (ROA) so sídlom v Horných Plachtinciach.

Na rovnaký postup vyzýva aj ostatných verejných obstarávateľov. Zároveň zdôrazňuje, že doteraz nedošlo k žiadnemu objednaniu a ani platbám za služby zo zmlúv s ROA.

Tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra to vysvetlil tým, že rezort, ako autor novely zákona o verejnom obstarávaní a budúci garant centrálneho obstarávania, dohliada na absolútnu transparentnosť a efektivitu vynakladania verejných prostriedkov a chce sa vyhnúť akýmkoľvek pochybnostiam o transparentnosti a odbornosti v rámci procesov verejného obstarávania. "Základnou podmienkou zmluvného vzťahu MV SR a ROA je povinnosť ROA postupovať v súlade so zákonom," tvrdí ministerstvo.

MV zároveň pripravuje odbornú verejnú diskusiu s externými legislatívcami, Úradom pre verejné obstarávanie, ale aj s expertmi z tretieho sektora s cieľom spoločne nastaviť exaktné pravidlá centrálneho obstarávania, v súlade s právom EÚ. "Takáto široká diskusia a spolupráca sa osvedčila aj pri príprave novely zákona o verejnom obstarávaní," dodalo ministerstvo.

ROA: Odstupujeme od Rámcových dohôd na informovanosť a publicitu

Regionálna Obstarávacia Agentúra (ROA) so sídlom v Horných Plachtinciach sa rozhodla odstúpiť od rámcových dohôd, ktoré uzatvorila s rôznymi štátnymi inštitúciami v oblasti informovanosti a publicity. Pre TASR to potvrdila konateľka ROA Katarína Lutherová.

"Vzhľadom na medializované informácie spochybňujúce postavenie a činnosť Regionálnej Obstarávacej Agentúry, s.r.o., sa spoločnosť rozhodla odstúpiť od Rámcových dohôd, ktoré uzatvorila na základe verejného obstarávania na predmet zákazky 'Informovanosť a publicita', a to napriek tomu, že toto verejné obstarávanie realizovala v súlade s príslušnými právnymi predpismi," vyhlásila Lutherová.

Dodala, že v rámci tohto verejného obstarávania neboli uzatvorené žiadne vykonávacie zmluvy, a teda neboli čerpané žiadne finančné prostriedky. "Z týchto dôvodov už nebude možné nadobúdať služby prostredníctvom ROA na tento predmet zákazky," uzavrela konateľka obstarávacej agentúry.
 

Vyberte región